Rataplan / Amara Reta & Rashif El Kaoui - 'Een Jihad van Liefde'

Een verhaal van schoonheid en verlies

Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe maakten een theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri (opgetekend door David Van Reybrouck).

Georganiseerd door
dienst vrije tijd

Woensdag 2 februari 2022
20 u. (deuren 19 u.)

Theaterzaal

€ 10 | € 7,50 (+65 j.)

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Ze kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri werkt dan zelf als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht in ‘De Afspraak’ en in ‘De Wereld Draait Door’ met meer dan 200.000 views op YouTube. De lezers van ‘Een Jihad van Liefde’ raakten nog meer ontroerd.

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

Spel en tekstbewerking: Rashif El Kaoui, Amara Reta
Regie en tekstbewerking: Hans Van Cauwenberghe
Decor: Saskia Louwaard en Marrigje Poelstra
Kostuum: Maartje van Bourgognie

'Een Jihad van Liefde' verkocht meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans. El Bachiri heeft de 'Konstanzer Konzilspreis' in ontvangst mogen nemen, een Duitse prijs voor Europese tolerantie die om de twee jaar een persoon of organisatie bekroont, die zich inzet voor Europese ontmoeting en dialoog. Het boek werd nu ook vertaald naar een beklijvende theatervoorstelling.

'De voorstelling voegt iets aan het boek toe, omdat het geen betoog is, maar een kwetsbaar portret van twee mensen die elkaar heel graag zien. Een kleinood om te koesteren.' (Het Nieuwsblad)

Nieuwsbrief

Direct mee met al onze nieuwtjes? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Hét kloppend hart voor sport, jeugd en cultuur in Wommelgem.

Brieleke 16
2160 Wommelgem

©2021 ’t Brieleke
BE0888888888
RPR Antwerpen
Privacy- & cookieverklaringsite made by design